Shin Splint (Mediaal tibiaal stress syndroom)

Mediaal tibiaal stress syndroom

Shin Splint is een vorm van overbelasting van verschillende structuren in het onderbeen, die vaak voorkomt in een sport als hardlopen en sporten waarbij veel sprongen worden gemaakt. De klachten worden gekenmerkt door een stekende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. Zie afbeelding:

Heb ik Shin Splint? Hieronder vindt u een aantal symptomen die voor kunnen komen bij een Shin Splint.

  • Vermoeidheid in het onderbeen (voorteken).
  • Zeurende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen (onderste 1/3de deel). In latere stadia kan deze pijn stekend en/of kloppend zijn.
  • Pijn aan het begin van de activiteit, die minder wordt tijdens de activiteit. Deze pijn komt na de activiteit weer terug.
  • Binnenzijde van het scheenbeen is drukgevoelig
  • Een soort voelbare rijstkorreltjes langs de rand van het scheenbeen (niet altijd)

De echte ontstaanswijze van Shin Splint is onbekend. Wel zijn er 2 theorieën die beschrijven hoe het zou kunnen ontstaan.

1. Belasting van het scheenbeen botweefsel.

Deze theorie beschrijft dat de klachten ontstaan door overbelasting van het scheenbeen. Bij een grote belasting (springen, hardlopen) buigt het scheenbeen door als een C. De grootste buiging vindt plaats op de onderste 1/3de deel van het scheenbeen. Precies de locatie waar de pijn wordt gevoeld.

2. Vlies wat aan het scheenbeen trekt.

De diepe kuitspier hecht aan een vlies dat is verbonden met het scheenbeen. Door trekkrachten aan dat vlies vindt er verandering in botaanmaak plaats. De oorzaak van deze trekkrachten kunnen o.a. worden verklaard door herhaal doorzakken van de voet bij het neerkomen en afwikkelen. Dit verplaatst de diepe kuitspier van binnenzijde van het been naar iets meer buitenzijde van het been (meer naar de kant waar de pijn wordt gevoeld) Hierdoor ontstaan er meer trekkrachten aan het bot bij het neerkomen van de hak.  Het doorzakken van de voet is een mogelijke oorzaak. Een andere oorzaak kan zijn dat de kuiten niet sterk genoeg zijn om de schokbelasting op te vangen. Hierdoor komen er te veel trekkrachten aan het botvlies waardoor er pijn wordt gevoeld.

De behandeling van Shin Splint.

De spanning van de onderbenen moet lager worden, waardoor er minder trekkrachten aan het bot komen. Dit kan door middel van sportmassage, rekken van de spieren en rust. Er moet overwogen worden of er steunzolen nodig zijn of dat er wel op de juiste schoenen wordt gelopen. Wanneer de klachten zijn afgenomen, kan er weer begonnen worden met trainen. Deze trainingen moeten uiterst voorzichtig worden opgebouwd en met voorkeur op zachte ondergrond (dit verlaagt de schokbelasting). Wanneer er te veel gedaan wordt, verergeren de klachten en staat u weer aan het begin van het herstel proces.

Mocht u last hebben van Shin Splint, dan geeft PR Sportmassages u graag advies tijdens een sportmassage. Plan nu uw afspraak!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>