Spierknopen, wat zijn dat eigenlijk?

Triggerpoint (spierknopen)Triggerpoints of in de volksmond spierknopen, zijn lokale verkrampingen in een spier die pijn of tintelingen geven. Het opvallende hieraan is dat deze klachten vaak op een andere plek worden waargenomen dan waar de triggerpoint/ spierknoop zit. Ze ontstaan bijvoorbeeld door overbelasting, een ongeluk, stress of een verkeerde werkhouding.

Triggerpoints/ spierknopen houden spieren continu op een hogere spanning. Door deze spanning kan een spier moeilijk tot z’n volledige lengte worden gerekt en ervaar je stijfheid of bewegingsbeperking.

Gespannen spieren kunnen zenuwen of bloedvaten afknellen op plekken waar deze dwars door de spier lopen of tussen de spier en het skelet liggen. Dit kan leiden tot een verdoofd of tintelend gevoel in de ledematen. Op zijn beurt kan de verhoogde spierspanning zelf weer leiden tot overbelasting waardoor de triggerpoints/ spierknopen in stand worden gehouden of zich uitbreiden (vicieuze cirkel).

Deze triggerpoints/ spierknopen zijn goed te behandelen voor een sportmasseur. De masseur gaat de betreffende spieren bij langs en zoekt naar strengen in de spier die strakker zijn dan de rest. Wanneer de plek gevonden is ervaart de patiënt dezelfde klachten en kan hij/zij hier vanaf geholpen worden. Heeft u last van een triggerpoint/ spierknopen? Plan dan nu uw afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>