Wanneer heb ik nieuwe sportschoenen nodig en welke moet ik kiezen?

Een schoen hoort ongeveer 1000-1500km mee te gaan voordat deze af is. Doordat de schoen enorme klappen te voortduren krijgt, zal de demping op den duur afnemen en neemt de blessurekans toe. Dat de demping afneemt heb je niet echt door (tenzij je ineens veel klachten hebt) totdat je nieuwe schoenen aan hebt.

Om erachter te komen of u toe bent aan nieuwe sportschoenen kunt u kijken naar de zool van uw schoen. Wanneer het profiel grotendeels weggesleten is, kunt u nieuwe schoenen halen. Aan het patroon dat weggesleten is, kunt u zien op welke manier u afwikkelt. Het is handig om dit te bestuderen om de keus van een nieuwe schoen te bepalen.

Manier van afwikkelen

De normale manier van afwikkelen is op uw hak landen en dan via de buiten rand van de schoen naar de voorvoet. Dit is dus ook het normale slijtage patroon. Wanneer u hier vanaf wijkt, is het goed mogelijk dat u aan de binnenzijde van de schoen slijtage ziet. U bent waarschijnlijk aan het over proneren (naar binnen wegzakken van de voet). Om dit te bevestigen kunt u naar een speciaal zaak gaan (bijv. Runnersworld). Tip! Neem hierbij uw oude hardloopschoenen mee.

Ik ben aan het over proneren

Sportschoenen

Een goede oplossing hiervoor kan zijn een schoen met anti-pronatie blok (kan je herkennen aan een grijs gedeelte aan de binnenzijde van een schoen). Ook kunt u ervoor kiezen om naar een podoloog te gaan om steunzolen aan te laten meten (neem de oude schoenen dan wel mee). Waarschijnlijk raadt hij u aan om neutrale (zonder anti-pronatie/grijze blok) schoenen te gebruiken en om hierin aangemeten steunzolen te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>